Wereldreis en Gouwe Ouwe in De Nieuwenhof Deurne
Op 15 november 2022 verzorgde Wereldmuziekkoor Makandra Deurne een muzikale
ochtend voor de bewoners van het woon-zorgcomplex De Nieuwenhof. De aanwezigen
werden uitgedaagd om vrolijk mee te zingen.
Makandra begon met nummers uit het eigen repertoire. Daarbij klinken vrolijke klanken uit
Latijns Amerika met begeleiding van ritmische instrumenten. Van dichterbij is het nummer
“Weit weit weg”, een liefdeslied in het dialect van de Oostenrijkse Alpen. Het Italiaanse
nummer “Bella Ciao” kende een première. Dit lied is na de filmserie Casa de Papel erg
populair geworden, maar vindt zijn oorsprong in het oude Italië als protestlied van de
arbeiders op de rijstvelden. Tegenwoordig wordt het wereldwijd gezongen tegen alle vormen
van onderdrukking. Bij de wereldreis werd Brabant niet vergeten met de vertolking van het
ontroerende “Hier heur ik Thuis” van Gerard van Maasakkers.
Dat koorleden graag samen zingen is duidelijk maar Makandra wilde het plezier en de
positieve gezondheidseffecten verhogen door het publiek mee te laten doen. Halverwege de
muzikale wereldreis werd met bewoners, familie en personeel meegedaan met Nederlandse
Gouwe songs. Zij zongen van de twee motten in een ouwe jas, gingen naar Zandvoort aan
de zee, bij het Kleine café aan de Haven, Sophietje dronk ranja met een rietje, Bonnie was
over the Ocean en toen klonk: “Ik geef je een roosje mijn roosje”. Natuurlijk werd dit
nostalgische deel van de reis beëindigd met de overbekende nummer 1 van de huidige
Evergreen Top 1000, Het Dorp, dat de Deurnese Friso Wiegersma schreef voor Wim
Sonneveld.
Makandra sloot vervolgens af met enkele vrolijke uitsmijters voor een zeer enthousiast
publiek.
Te gast bij Kerstconcert van Deurnes Mannenkoor
Op zondagmiddag 15 december 2019 leverde Makandra een muzikale bijdrage in wereldse kerstsfeer bij het kerstconcert van het Deurnes Mannenkoor in de kapel van Willibrordhaeghe in Deurne. Makandra vertolkte een kleurrijke diversiteit van liederen in diverse talen, uit alle windstreken, in vier- tot zes stemmige zang en in een variatie van muziekstijlen; ritmisch, ingetogen, swingend, opzwepend, melancholisch enz. En natuurlijk onder begeleiding van gitaar, trom, toetsen en percussie.
Deurnes Mannenkoor: bedankt dat we jullie Kerstfeest mee mochten opluisteren.
Wereldmuziekkoor Makandra bestaat 20 jaar
Op 31 maart 2019 vierde Makandra haar passie voor wereldmuziek.
In een uitverkocht CCD brachten we u in Griekse en Ierse sferen. Samen met het trio Ilianthi zongen we het Griekse “Ties agapies emata” en met de band “The Nags Head” vertolkten we “The Fields of Athenry”. En daar omheen hoorde u van ons naast ‘ gouwe ouwe’ ook nieuw repertoire. Wij hebben genoten om u te laten meedelen in
onze passie: wereldmuziek! De beelden vindt u hier.
De laatste keer Gaviolizaal?
Op 9 december 2018 luisterde Makandra mogelijk voor de laatste keer de gratis toegankelijke muziek-zondagmiddag op, want de sympathieke locatie gaat noodgedwongen verhuizen en het is onduidelijk hoeveel ruimte er overblijft voor grotere muziekgezelschappen. De zaal was wederom ‘uitverkocht’ en meer dan 200 mensen beluisterden de muzikale wereldreis, waarin een kerstboodschap van vrede was verpakt. Makandra betekent immers samen en na het beluisteren van liederen van over de hele wereld is het duidelijk: overal wonen dezelfde mensen met dezelfde emoties en wensen, dus “laten we allemaal vreedzaam samenleven.”
Debuut Makandra in theaterspektakel Peer
Op 2, 3 en 4 november 2018 was Makandra in een anders-dan-anders setting te bewonderen: we mochten het Afrikaanse volk verbeelden in het theaterspektakel Peer van de Koninklijke Harmonie Deurne. Het weekblad van Deurne kopte op 8 november:
“Mega-productie Peer maakt belofte waar.” Onder regie van David Vermeulen zette de KHD een gloedvol optreden neer, gebaseerd op de Noorse rebel Peer Gynt van Ibsen. Het verhaal kreeg vorm met de medewerking van andere Deurnese gezelschappen en individuen: dansers, zangers, acteurs. Opnieuw het Weekblad van Deurne: “De koorleden van Makandra, gestoken in Afrikaanse kledij van de Wereldwinkel, pasten als gegoten in dat plaatje. Zij zongen in aanbidding Afrikaanse liederen voor Peer.”
De diapresentatie vindt u hier.
Hoog en droog in Het Liesselse Eibernest
Het is 5 mei 2018 en Makandra is gevraagd om in Liessel de Deurnese fietsroute van “De Peel in Brand” op te luisteren. Op deze zelfde dag viert de locatie Het Eibernest te Liessel haar 10-jarig bestaan met een open dag. Feestelijkheid alom! Naast Makandra zijn ook djembégroep Bayasana en Ambiance Locale uitgenodigd. Het Eindhovens Dagblad zal later schrijven dat we in een hippie-achtige sfeer optreden. In de hoek van het terrein waar Mongoolse yurts, een tipi en woonwagens staan opgesteld, zingen wij vóór in plaats van óp het podium. De akoestiek was nooit beter dan hier in de open lucht, onder een enorm tentdak, zingend naar de metalen wand achter het podium. Kuwate, het zonnelied van de Sioux-indianen, waaiert niet uit over het terrein uit maar treft ons publiek recht in het hart. U kunt het hier beluisteren. Bij het indrukwekkende ‘The Fields of Athenry’ zien we her en der een zakdoek. Onze zang is intens en de locatie is intiem. Het Eibernest: bedankt dat we dit mochten ervaren.
Zingen tussen de klokken te Asten
In maart 2018 zijn we te gast bij Klok & Peel, het museum te Asten. Het is de 25ste en de temperatuur heeft dezelfde waarde. Als wij ons opstellen voor het openingslied “Hello how are you, good afternoon!” zijn alle stoelen bezet. Gelukkig kan de deur op een kier om wat frisse lucht binnen te laten, want we bevinden ons in een echte hotspot: een grote hoge plantenkas met ramen alom. De akoestiek is geweldig, Makandra klinkt als een klok! Ons publiek weet het te waarderen, de stoelen in de kas zijn tot de laatste aan toe bezet en na de pauze worden ook de sta-plaatsen benut.
Qua choreografie hebben we extra verrassingen ingebouwd, zo komen we na de pauze op via de zijkant en lopen we zingend naar voren. En voor de tweede keer in onze geschiedenis brengen we “Hier hier ik thuis” in een geheel eigen bewerking van onze dirigente Celinda Scheepers. Onlangs zongen we het nog met Gerard van Maasakkers zelf. Museum Klok & Peel, we komen graag terug!
Dans, djembé en zang in Zeilberg
Geïnspireerd door het door Palet van de Peel uitgeroepen muziekjaar 2017, heeft wereldmuziekkoor Makandra het initiatief genomen om drie muziekverenigingen samen te laten optreden. Afgevaardigden van de drie verenigingen hebben onder leiding van Makandra het programma en de organisatie vorm gegeven.
Op 12 november 2017 was het dan zover: in Den Draai brachten volksdansgroep Marije en djembégroep Bayasana samen met ons wereldmuziekkoor een boeiende muziekmiddag. De grote zaal was tot op de laatste kruk gevuld bij het openingsnummer Tankosava, een dans uit Servië, waarbij de trommels het ritme aangaven en Makandra vierstemmig de dansers begeleidde. Dat zette de toon voor een gevarieerd optreden. Ons publiek klapte mee met de kring- en rijdansen en met de ritmes van Bayasana uit alle windstreken. Meer dan voorheen kon ook meegezongen worden met de nieuwe Brabantse en Amerikaanse liederen van Makandra. Dat er in de belichting en het geluid enkel aandachtspunten op te merken waren, mocht de gezelligheid en de pret van het samen muziek maken niet drukken. Wat ons betreft: voor herhaling vatbaar!
Via deze link vindt u een impressie van die middag via een diapresentatie.
ORO te Deurne: in vervoering op reis
Wereldmuziekkoor Makandra maakte op 28 mei 2018 een muzikale reis als nooit tevoren. Samen met de pastor en een zaal vol bewoners en begeleiders gingen we bij ORO op reis langs het verleden en het nu. We herdachten bewoners die de hechte gemeenschap van het Rijtven waren ontvallen en namen als souvenirs de herinneringen aan hen mee terug naar het heden. Twee zinnen later had de ontroering plaats gemaakt voor humor, toen we ontdekten dat ons Chinese lied Mo Li Hua perfect aansloot bij de culinaire voorkeur van de pastor. Hij loodste ons als een vaardig gids door de dienst. Ontroering en vervoering lagen vervolgens weer dicht aan het oppervlak bij zijn geruststelling naar de bewoners dat een laatste reis niet eng is omdat het naar een serene plek leidt waar het goed toeven is en waar oude bekenden worden hervonden. Een plek die de bewoners van het Rijtven van ganser harte is gegund. Pastor René, bedankt dat we deel uit mochten maken van jouw indrukwekkende reis.
Multiculturele Markt te Eindhoven
Op 11 maart 2018 mogen we een optreden verzorgen in het kader van NLdoet 2017. We zijn onderdeel van een gezellige multiculturele markt te Genderstate Eindhoven en brengen met onze Surinaamse, Chinese en Afrikaanse liederen de stemming erin. Een aantal bezoekers gaat met ons in gesprek over onze liederen in hun moedertaal. Voor ons een hele bijzondere ervaring. De vele kraampjes met proeverijen uit allerlei culturen maken het tot een kleurrijk en geslaagd evenement.
Gaviolizaal te Helmond
Op 29 januari 2017 zijn we te gast bij Stichting Draaiorgels Helmond in de unieke Gaviolizaal. Elke zondag vinden daar culturele optredens plaats. Omringd door draaiorgels staan we voor een verwachtingsvol publiek, dat later zal zeggen: deze kwaliteit van zingen hadden we nog niet eerder op ons podium!
En wij als koor roemen ons publiek: de zaal is tot op de laatste stoel gevuld met een zeer aandachtig luisterend en enthousiast publiek. Na elk blok van acht liedjes worden er in de pauze weer extra stoelen aangeschoven. Wilt u ook horen hoe het klonk? In de Fotogalerij vindt u een opname van een half uur en een diapresentatie. Met dank aan de uitstekende organisatie van Stichting Draaiorgels Helmond. Graag tot zings!
Zorgcentrum De Nieuwenhof
Het is de week voor Sinterklaas en traditiegetrouw staan we weer voor een volle zaal. Met 35 man-en-vrouw-sterk brengen we een keur uit ons repertoire aan wereldmuziek ten gehore. We zingen in 10 verschillende talen liederen uit 15 verschillende landen: ritmische Afrikaanse muziek, mysterieuze Japanse echo’s, swingende Surinaamse volksmuziek. En dat onder begeleiding van onze djembees, percussie, gitaar, trommel, triangel en al die andere ritme-instrumenten. Een feest voor oog en oor!
Dit jaar hebben we speciaal voor ons publiek een Sinterklaas-medley gemaakt. Inclusief Piet en hulp-Piet. De Nieuwenhof, bedankt dat we weer bij jullie mochten zingen, we komen graag volgend jaar terug!
Carat 2016, zingen in zomerse sferen
Makandra is voor het tweede jaar op rij uitgenodigd om te zingen tijdens de Carat-concerten, hét culturele evenement van mei tot en met september in Helmond. Op 5 juni 2016 staan we weer in de prachtige muziekkoepel, die als een kunstwerk in de Warandevijver drijft. De stoelen op het ‘vaste land’ zijn goed bezet. We zingen drie kwartier, ons publiek heeft de primeur van Morokeni, een Afrikaans lied met speciale ritmische effecten. Onze liederen hebben allen een hoog emotioneel gehalte, we bezingen strijd, verdriet, blijdschap van volkeren en groepen mensen uit samenlevingen van over de hele wereld. We geven hen stem en roepen historische gebeurtenissen in herinnering, zoals de onafhankelijkheidsstrijd in Afrika. Als tegenwicht brengen we ook lichtvoetiger onderwerpen, zoals de kookkunst van de Surinaamse keukenprinsessen in Ala Presi en het Mo Li Hua dat in het Chinees verhaalt over de mooie jasmijnbloem.
Halverwege verrassen we ons publiek doordat een deel van het koor het eiland verlaat om tussen het publiek Polegala te zingen, een lied met keerzang: het koor echoot de voorzangers. Deze opstelling is niet nieuw – bij ons vorige concert in de Willibrorduskerk stonden deze voorzangers al naast het orgel, met de rest van het koor in de zijbeuk. Maar in de open lucht klinkt het anders, de wind laat de klanken verwaaien. Voor ons een boeiend experiment, waarmee we verder kunnen bouwen aan dit prachtige oogstlied.
Carat, graag tot volgend jaar!
Herdenking 4 mei in Deurne: “De vrijheid omarmd”
Wereldmuziekkoor Makandra is zeer vereerd dat zij als koor de bijeenkomst van Dodenherdenking in de St. Willibrordkerk mag bijwonen. Op 4 mei 2016 hoort het binnenkomende publiek om 19.30 uur de eerste klanken van Tilhore mai te rangi en daarna Adiemus. De kerkelijke akoestiek kleurt de klanken, het lage licht dat door de hoge ramen valt zet het koor in een gouden glans. Met het stemmige Tibie Paiom wordt het eerste deel afgesloten, het Gilde neemt met hun trom de slag van onze djembee over. Na de twee minuten stilte als eerbetoon aan onze landgenoten, zet Makandra het Wilhelmus in. Vervolgens wisselen voordrachten van basisscholen en zang elkaar af. Hoog vanaf het balkon bij het orgel laten we de klanken van Polegala door de kerk klinken, het is een keerzang, met voorzang en antwoord. Naderhand krijgen we over deze manier van zingen veel complimenten. We vervolgen met Nonjana, een Afrikaans begrafenislied, en Down to the river to pray. Als het Gilde het defilé start en de krans wordt gelegd, doet Makandra de aanwezigen uitgeleide met Kwmbaya. We kijken terug op een indrukwekkende avond.
Te gast bij Ameezing in Lierop.
Het is 9 april 2016, 19.00 uur en de leden van Makandra verzamelen zich in gemeenschapshuis De Vurherd te Lierop voor een halfuurtje inzingen. Gekleed in onze traditionele wereldmuziekkleding zetten we nog even de muzikale puntjes op de i. Straks begint het jubileumconcert van het Lieropse koor Ameezing. Vierde Makandra vorig jaar 15 lentes koorgenoegen, onze gastheren en gastvrouwen van vandaag bestaan al 70 jaar! En wij vieren hun feestje mee. Het thema is ons op het lijf geschreven: een muzikale rondreis door de wereld. Voor de gelegenheid hebben we een nieuw nummer ingestudeerd: Morokeni, een begroetingslied uit Namibië.
Op het podium heerst een feestelijke stemming. Er is publiek, er hangen slingers en Ameezing bijt het spits af. We horen mooie meerstemmige liederen, tikje ingetogen. Vooral Ameno valt op. Het is een lied net als Adiemus binnen ons eigen repertoire, geschreven in een fantasietaal. Verder trakteert Ameezing het publiek op een diversiteit aan klanken en talen. Makandra en de sambaband Brandeleros sluiten daar mooi bij aan. Onze begeleiding van percussie, gitaar en djembee brengt klanken en zang samen. En de sambaritmes van Brandeleros nodigen met name onze koorleden uit om achter in de zaal mee te swingen. Het is een afwisselende muziekavond geworden. Celinda, dank voor je voortreffelijke begeleiding en inspirerende arrangementen.
Wereldmuziekkoor Makandra bestaat 15 jaar
Op 22 november 2015 bracht het zijn jubileumconcert ten gehore, ten overstaan van een uitverkochte zaal. De entourage: de kapel van Zorgdorp Deurne, voormalig Willibrordhaeghe, die dankzij de medewerking van M.S.M. in een feestelijk licht baadde. De 225 bezoekers konden niet alleen genieten van het wereldmuziek-repertoire van Makandra, maar kregen ook de barbershop-zangers van de Baddies en de Brabantse klanken van Taaftere cadeau.
De jubilaris zelf pakte groots uit met 17 liederen, elk met een eigen subtiele choreografie en een gevarieerd repertoire. De voorbereiding en begeleiding was in goede handen bij dirigente Celinda Scheepers.
Zoals gebruikelijk start het concert met het vrolijke lied Makandra, Surinaams voor ‘samen’. In Tibie Paiom toont het koor dat ze ook klein en ingetogen kan zingen, waarna Old Toy Trains een nostalgische Kerstsfeer oproept. Nonjana past bij de kapel: in dit Afrikaanse begrafenislied wordt leven en dood bezongen. Later op de middag vertellen de oermoeders van Lapland in Gula Gula het verhaal van de uitputting van hun jachtgebieden, begeleid door sombere trommelslagen. En zo gaat de muzikale wereldreis verder, soms vrolijk, soms stemmig. Makandra bezingt leven en dood, in de menselijke maat: heimwee, vreugde, strijd en geluk. Makandra toont zich op zijn eigen jubileummiddag op zijn best. Ook als de koorleden samen met de Baddies Cockles and Mussels zingen, zijn ze in hun element: stem geven aan dat wat gezongen wil worden: de menselijke emotie. Het publiek waardeert de kwinkslagen van de Baddies, de zes zangers met elk hun eigen stemgeluid, een breed repertoire en inlevingsvermogen. Na de pauze was het genieten met de 3-mans formatie Taaftere. Nostalgisch, kritisch en met humor brachten zij hun nummers ten gehore.
Als tenslotte Makandra samen met Taaftere in het Brabants “Wittewadakost” zingt, heeft de hele kapel een prachtmiddag beleefd. Feest over en weer; Makandra heeft in 15 jaar een enthousiast publiek gekregen dat op zijn beurt geniet van de zangkwaliteit en de performance van het koor. Daarmee was dit concert een mooi cadeau aan elkaar!
Kikker-concert bij Carat
1e pinksterdag 2015, een eiland, 14 liederen, volop zon, een loopbrug met de vaste wal en 100 mensen op de kant: dat is het Carat-concert in het Warandapark te Helmond in de notendop. En ook: de vijfde partij: het kikkergekwaak in de vijver.
“Mooie arrangementen, aangrijpend, CD-waardig, strijdvaardigheid, pittige thema’s”, zomaar wat kreten uit het publiek. Makandra heeft, voor de eerste keer, op uitnodiging van de ondernemersvereniging Helmond in het Carat-paviljoen opgetreden, maar niet eerder is er zoveel zon, publiek en ontspanning.
Alle liederen verhalen dat Makandra’s hart klopt voor onderdrukten en onrecht in de wereld, van Lapland tot de Molukse Kei-eilanden. De ontroering is wederzijds als vier voormalige Kei-bewoners in het publiek een traantje wegpinken.
Wie had ooit gedacht dat Makandra een kikkerconcert versterkt? Het gebeurt bij ‘A la presi’ en het gekwaak zwelt aan bij het couplet met de mondharp……
Kortom, Makandra is graag volgend jaar weer van de partij!
Te gast in zorgcentrum
Een jaarlijks terugkerend genoegen: optreden voor bewoners en personeel van zorgcentrum De Nieuwenhof. Op 23 maart 2015 is de hele foyer weer gevuld met stoelen en bedden.
Makandra zingt in het Afrikaans, het Surinaams, Chinees, Spaans en ook Nederlands. Liedjes die ontstaan zijn om een verhaal te vertellen. Zo wordt onder andere de schoonheid van de jasmijnbloesem in China bezongen, het gemeenschapsgevoel in Suriname, de Afrikaanse strijd tegen apartheid en de vurige liefde in Spanje.
En het publiek zingt, neuriet of klapt mee, haakt in bij de oud-Hollandse medley en luistert stil naar Tibie Paiom, een Oekraïens gebed.
Degenen die vroeger zelf in een koor hebben gezongen, hervinden hun stem bij Vien Sula Barchetta. In de zaal klinken eerst aarzelend maar gaandeweg sterker sopranen, alten, bassen en tenoren. Dát kenmerkt ook de sfeer van de avond: publiek en koor beleven de muzikale wereldreis samen!
De Nieuwenhof, graag tot volgend jaar!
AMK goes Africa
Op 28 september 2014 heeft het Astens Mannen Koor (AMK) een benefietconcert gehouden voor het plaatsen van een waterput in Burkino Faso waaraan Makandra heeft meegewerkt met Afrkaanse liederen.
Sfeervol Makandra Kerstconcert
Dinsdag 17 december 2013 verzorgde Makandra WMKD in zaal de Smet in Stiphout een kerstconcert ter gelegenheid van de kerstviering 2013 voor leden van de Vereniging Reuma Actief De Peel. Makandra verzorgde een gevarieerd programma met traditionele wereldmuziek en diverse bekende en onbekende kerstliederen. Het programma bestond uit 2 blokken van elk 45 minuten en werd warm gewaardeerd door de aanwezigen.
Gastoptreden IVN-lustrumfeest Someren succesvol!
Zondagmiddag 29 september 2013 verzorgde Makandra WMKD een optreden ter gelegenheid van het 50-jarig IVN-lustrumfeest. Makandra trad op in 2 blokken van elk 30 minuten respectievelijk van 13.00 tot 13.30 uur en van 15.00 tot 15.30 uur. Beide optredens vonden plaats in het openluchttheater De Donck, Donksedreef 3 in Someren.
Muzikaal feestje ‘Zang pur Sang’
Zondagmiddag 4 november 2012 SCC Den Draai Deurne/Zeilberg
Makandra, wereldmuziekkoor Deurne heeft in haar 12,5-jarig bestaan binnen Deurne een traditie opgebouwd, met het organiseren van concerten waarbij een grote diversiteit aan muzikaal amusement garant staat voor succes. Voor dit jaar koos het koor voor de concerttitel “Zang pur Sang”. Zoals de titel al doet vermoeden bestond het programma geheel uit groepen die actief zijn met “zang” en “samenzang” in de breedste zin van het woord.