Dirigent

Celinda Scheepers, dirigent

Celinda Scheepers groeide op binnen een muzikaal gezin in Eindhoven. Als kind kon ze naar hartelust kennis maken met diverse instrumenten in de muziekschool van haar ouders. Haar eerste ervaringen met koorzang deed ze op toen ze op negenjarige leeftijd lid werd van een kinderkoor. Hierbij werd haar muzikale talent al snel door de dirigent ontdekt. Zij gaf haar toestemming om zelf naast de hoofdmelodie ook een tweede en derde stem te bedenken. Op zestien jarige leeftijd besloot Celinda over te stappen naar een jongerenkoor, waarbij zij haar eerste ervaringen opdeed met koordirectie vanwege een tijdelijke afwezigheid van de vaste dirigent. Deze mogelijkheid greep ze aan om voor het jongenskoor ook een aantal arrangementen te schrijven.

In dezelfde periode werd door Celinda met 3 vriendinnen ook een a-capella zanggroep opgericht, die met vierstemmig zang diverse optredens verzorgde tijdens kerkdiensten, kerstaangelegenheden en talentenjachten. Daarop volgde nog een aantal a-capella zanggroepen met een diversiteit aan muziekstijlen waaronder Rock, Folk en wereldmuziek. Voor alle zanggroepen schreef Celinda de arrangementen van de muziek die werd gezongen.

Op 21 jarige leeftijd besloot Celinda zich geheel te wijden aan het bespelen van de Australische Didgeridoo, een instrument waarbij de beheersing van de circulaire ademhaling van essentieel belang is. In korte tijd wist zij zich dit instrument eigen te maken. Hierdoor werd ze gevraagd om een optreden te verzorgen tijdens diverse festivals waaronder Postcodepop in Ahoy Rotterdam; een concert dat werd geïnitieerd door de Postcodeloterij.

Na enige jaren instrumentaal actief te zijn geweest, besloot Celinda ook het zingen weer op te pakken. Ze richtte de Eindhovense a-capella zanggroep ‘Laúla’ op; een groep bestaande uit zes meiden waarbij Scandinavische folk en Afrikaans, Ierse en Keltisch composities worden gezongen. Mede door optredens met deze formatie, verwierf Celinda haar bekendheid binnen de wereld- en koormuziek, waardoor meerdere grotere zanggezelschappen haar vroegen als dirigent. Omdat Celinda zich tot dan vooral muzikaal als autodidact had ontwikkeld, heeft ze destijds gekozen om enkele cursussen en de opleiding koordirectie te volgen. De muzikale ambitie van Celinda gaat verder dan alleen koordirectie. Buiten het dirigeren van koren en het leiden van zanggroepen verzorgt zij workshops aan zanggroepen en koren en is sinds 2007 actief als stemcoach voor beginnende zangeressen. Ook als didgeridoo-speler is Celinda nog altijd actief. Ze geeft demonstraties, workshops en geeft les in de techniek van het bespelen van de didgeridoo.

Onlangs bespeelde Celinda de Didgeridoo tijdens een van de voorrondes van “Holland ’s got Talent”. Celinda heeft zich nooit willen beperken tot één instrument. Door de jaren heeft zij zichzelf diverse instrumenten eigen gemaakt: de piano, accordeon, harmonica en diverse fluitinstrumenten waaronder de Tin whistle (Ierse fluit) en percussie-instrumenten zoals de Bodhrán.Als koordirigent heeft Celinda in de afgelopen jaren de zanggroep “Lopend Vuurtje” begeleid  met de uitvoering voor het 25 jarige jubileum. Ze was ook als artistiek leider verbonden aan het jongerenkoor TuneUp en Keskedee, een wereldzangkoor uit Nuenen. Op dit moment is  Celinda als dirigent verbonden aan dameskoor Invicto uit Deurne en wereldmuziekkoor Makandra, waarbij ze vanaf begin 2010 is aangesteld als artistiek leider.